Suomen Yritykset logo

Valitse kunta, alue tai toimiala

Muonion kunnan kansalaisopisto


Y-tunnus
01918243

Yhteystiedot

Osoite
Puthaanrannantie 15
99300 MUONIO
Puh
Email
if.oinoumotsiposialasnak

Toimialat


Esittely

Näin ikkään!

  • Muonio ja "Väylä".
  • Lohen lempeä koti.
  • Kalastajan kaihomaa.
  • Satoja kilometrejä seikkailumaata.
  • Täällä unelmasi muuttuvat todeksi.

MUONIO - TUNTURI-LAPIN HELMI

Matkailu Muoniossa

Kunnassa avautuu matkailijalle lukuisia harrastusmahdollisuuksia. Alueella toimii kymmeniä vapaa-ajan järjestöjä, ohjelmapalveluyrityksiä ja asiantuntijoita, jotka ovat valmiita opastamaan ja toteuttamaan toiveesi.

Talvi-Muonio

Kuntaan on rakennettu maamme laajimpiin kuuluva latuverkosto taukopaikkoineen. Sinulla on mahdollisuus rauhalliseen vaellukseen ja löytyypä haasteita rajumpaankin menoon. Tunnelmallisen kaamoksen ja ensilumen hiihtäjillä on tarjolla lumetettu ja valaistu 10 km:n latukierros, ja laskettelijoille löytyy monenlaisia rinteitä.
Voit tutustua myös poroihin ja niiden elintapohin, hoitoon ja historiaan. Voit aistia erämaan tunnelman, kun lähdet koiravaljakko- tai porosafarille. Jäällä voit pilkkien narrata kaloja ja halutessasi kokea myös avantouinnin ja lumikylpysaunan virkistävän ja tervehdyttävän vaikutuksen.
Alueella on erinomainen moottorikelkkareitistö, jolla on yhteys koko Tunturi-Lapin reitistöön. Voit ajaa yksin, kaksin tai suuremmassa letkassa. Maisemat vaihtuvat tiuhaan ja voit kokea oman Lappisi myös tällä tavalla.

Kesä-Muonio

Kesä-Muoniossa välkehtii satakunta järveä ja lampea. Niistä, kuten myös puhtaista joista ja puroista, voit kalastaa monenlaisia kaloja. Muoniojoen vapauduttua jäistään alkaa lohen ja taimenen vaellus merestä kohti kutujokeaan. Matkallaan ne tavoittavat Muonion - ensimmäiset juhannuksen tienoilla.
Muonio järvineen ja jokineen soveltuu erinomaisesti souteluun ja melontaan. Voit kokea tottuneen koskenlaskijan mukana saman hurman kuin urheat miehet ennen tervalautoillaan ja soudella tai meloa omin päin pienemmissä joissa ja järvissä. Sinulla on mahdollisuus marjasteluun ja vaeltamiseen tuntureilla, harjuilla tai vesistöjen varsilla.
Opastettuja kalastus-, metsästys- ja patikkaretkiä järjestetään sekä lähikohteisiin että tiettömien taipaleiden taakse erämaihin.

Ulkoilu, liikunta ja aktiviteetit

Muonion liikuntamahdollisuudet ovat vahvasti luonnossa liikkumista. Hiihto on tärkein; onhan lumisen maan aika lokakuulta huhtikuun loppuun. Ensilumen Ladut kunnostetaan kirkonkylän ja ympäröivien yritysten käyttöön jo lokakuun lopulla ja kun lumipeite vahvistuu latukilometrit lisääntyvät keskitalven jälkeen yli 200 kilometriin. Tunturi-Lapin latualue, Muonion, Enontekiön, Kittilän ja Kolarin on yli tuhannen kilometriä.
Laskettelu Oloksen kotoisilla ja turvallisilla rinteillä soveltuu erinomaisesti nimenomaan lapsiperheiden lomanviettokohteeksi. Pallas, Ylläs ja Levi ovat vajaan tunnin ajomatkan päässä Olokselta.
Kesäisistä harrastusmahdollisuuksista on kalastus kasvanut merkittävimmäksi. Muonion Lohiviikot on yksi houkuttelevimmista kalastuskilpailuista. Lohijokena Muonion-Torniojoki on viimevuosina antanut hyvän saaliin pyytäjälleen.
Vaellus ja melonta on jokien ympäröivässä tunturimaastossa todella upeaa. Reittien vaihtelevuus on vain kunnosta ja varusteista kiinni. Ounas-Pallastunturien maastot kansallispuistossa tai Olos-Ylläsreitti outamailla tarjoaa kaikki mahdollisuudet, joita voi retkeltä odottaa. Muoniojoki ja siihen laskevat sivujoet muodostavat olosuhteet, joista kukin löytää mieleisensä melottavan reitin.

Kalastajan paratiisi

Vain harvassa maankolkassa on pienellä alueella sellaiset kalastusmahdollisuudet kuin Muoniossa. Alueen yli sata erikokoista järveä, tunturikerojen, metsien ja jänkäsuikaleiden välissä luikertelevat tammukkapurot sekä suurin ja mahtavin, VÄYLÄ eli Muonionjoki takaavat "kalahulluille" ja muutoinkin vesillä viihtyville ympärivuotisen tapahtumatarjonnan luontoelämysten parissa.
Muonionjoki on Tornion-Muonionjoen pääväylä, villilohen, meritaimenen, harjuksen ja siian yksi parhaita "ottipaikkoja", kuten oheiset kumppanukset "Mylly-Matti" ja "Hoppu-Pekka" suut messingillä todistavat!
Muonion järvivesistä löydät sopivat kalakohteet ympäri vuoden. Järvikalaston enemmistön muodostavat hauki, siika, muikku, ahven, made ja rökäs eli kiiski. Muonion Vuontisjärvessä sekä Pallastunturin takana Pallasjärvessä uiskentelevat myös järvilohi ja järvitaimen. Viimevuosina on suosituksi noussut kaikenlainen jääaikainen kalastus, mm. ahvenen, muikun, siian ja mateiden pilkintä, ja talviverkkojen kokemistouhuun osallistuminen.
Kalastusluvat ovat halpoja, pilkintä on vapaata pääsääntöisesti kaikissa alueemme yleisissä järvissä, läänikohtainen viehelupa mahdollistaa kesäkalastuksen kaikissa sivujoissa ja lähes sadassa kunta-alueen järvessä. Muonionjokeen tarvitaan viehe-kalastuksen yhteislupa, ja Pallasjärven uisteluhommiin Raattaman kalastuskunnan kautta hankittava viehelupa. Kaikista lupiin liittyvistä asioista tiedustele: Matkailun infokeskus Kiela puh. (016) 532 280, Kolström Ky puh. (016) 532 204, Heikki Kauppinen puh. 0400 823 471.

TEHOILMOITUKSET

Muonion kunnan kansalaisopisto
Taitopaino Oy Suomi
Taksi Lähteenmäki Outi ja Mika
Matroshka Export Import Oy / Lady´s Laces
Oulun Pysäköinti Oy
Parturi-Kampaamo Edna
Ivanov Mikhail
Vantaan Biljardi Oy
Raision Autolasi Oy
Keski-Vähälä Esko Tmi
TS-Salonki
Koulutettu Hieroja Marjo Keipi
Restaurant Herkkusepät
Jenni Heinävaara, Ekokampaamo Elsa
Hämeen Laskuvarjourheilijat ry
KIINTEISTÖHUOLTO JA KUNNOSSAPITO JORMA SAVONEN
MaxWax
AUTOKORJAAMO J. STEN OY
198 Transport Oy
Tarjoukset.fi